Proiect MELTAG Proiect cofinantat prin Fondul European de Dezvoltare Regionala. ................

.

.

.

.

-

Descriere proiect

Cod proiect PN-II-PT-PCCA-2013-4-1407
Nr. contractului de finanţare:
190/01 iul. 2014
Director Proiect: Conferentiar Dr. Sabina Zurac

Titlul proiectului īn engleză: Regression-based theranostic polyfactorial classifier for melanoma patients stratification

Titlul proiectului īn romānă: Clasificator teranostic polifactorial bazat pe regresie pentru stratificarea pacienţilor cu melanom

Acronim proiect: MELTAG

Data inceperii proiectului: 01/07/2014
Data finalizarii proiectului: 30/06/2016

Durata proiect (luni): 24 luni

Valoarea totală a contractului: 1 437 500 lei, din care:
Valoarea de la bugetul de stat: 1 250 000 lei
Valoarea din alte surse atrase (cofinanţare): 187 500 lei

Planificare proiect (lei)

An bugetar

Tip etapă

Nr. etapă

Data finalizării etapei

Valoarea etapei

buget

Valoarea etapei

cofinanţare

2014

Unică

1

15/12/2014

162646

14475

2015

Unică

2

16/12/2015

939519

167025

2016

Unică

3

30/06/2016

147835

6000

Lucrari relevante pentru studiul patologiei oncologice cutanate ale echipei

Despre proiect:
Melanomul cutanat reprezinta o maladie cu incidenta ingrijorator de crescuta la nivel mondial, iar prognosticul acestui cancer cutanat este rezervat, inregistrandu-se o mortalitate crescuta. Stadializarea pacientilor cu melanom cutanat (AJCC 2009) nu indica cu precizie si prognosticul acestor pacienti astfel incat identificarea de noi biomarkeri cu putere predictiva este cruciala pentru imbunatatirea managementului clinic al acestei boli.

Procesul de regresie in melanom este un parametru morfologic creditat de multi autori ca avand semnificatie favorabila sau nefavorabila privind prognosticul. Studii anterioare realizate de colectivul acestui proiect au aratat ca exista procese diferite de  regresie in melanom (caracteristici morfologice si tip de infiltrat inflamator) si ca acest proces este expresia unei heterogeneitati intratumorale, zonele cu regresie prezentand in unele subcategorii tumorale, variatii in expresia unor biomolecule  asociate cu un prognostic favorabil.

Acest proiect isi propune studiul la nivel genomic si proteomic a melanoamelor cu regresie pentru realizarea unui clasificator teranostic polifactorial bazat pe regresie pentru stratificarea pacienţilor cu melanom. Ne propunem sa stabilim si sa validam biomarkeri serici si tisulari si sa identificam mecanismele implicate in melanomageneza si in progresia tumorala.

 Proiectul īşi propune următoarele obiective specifice:
Selectia cazuisticii si analiza melanoamelor cu regresie (zone cu/fara regresie), melanoamelor fara regresie, alaturi de probe control, leziuni benigne melanocitare cu/fara regresie.

Disectia zonelor de interes va fi urmata de analiza arrayCGH

Analiza expresiei proteice a genelor identificate ca mutante va fi analizata atat in tesut cat si in serul pacientilor prin tehnici de imunohistochimie, tehnologi proteomice (xMap array, protein microarray etc).

Analiza statistica a datelor de genomica si proteomica va selecta o serie de parametrii biochimici, imunohistochimici si genetici care sunt sstaistic semnificativ asociati cu prognosticul

Obtinerea clasificatorului teranostic polifactorial va fi validat pe un lot aditional de pacienti utilizand probe biologice de ser si tesut din banca de celule si tesuturi.

Diseminarea rezultatelor obţinute īn publicaţii si comunicări stiintifice.

Rezultatele implementarii acestui proiect vor fi utilizate in imbunatatirea diagnosticului timpuriu si in stabilirea terapiei personalizate.

Proiectul este propus de un consorţiu format din 3 parteneri, Spitalul Clinic Colentina, Institutul Naţional de Patologie “Victor Babeş” şi IMM de profil Centrul Medical Carol.

Valorificare pānă īn prezent īn cadrul proiectului:

-         Capitol carte (publicare taxa din proiect): New Insights in Cutaneous Melanoma Immune-therapy – Tackling Immune-suppression and Specific Anti-tumoral Response, Monica Neagu, Carolina Constantin 2014, (in press), in: Melanoma, ISBN 978-953-51-4133-4, Book edited by Prof. Mandi Murph, University of Georgia, USA

-         Capitol carte Stem Cells between Regeneration and Tumorigenesis Monica Neagu, Carolina Constantin 2014, (in press), in Stem Cell standing at the Immune Processes Cross Roads -Tumorigenesis versus Regeneration Bentham Publishing House27-8-2013-Ebk1//EOI-205

-          Conferinta: 12th European Academy of DermatoVenerology Spring Symposium Valencia, Spain, 5-8 March, 2015.


.