Proiect HERACLES Proiect cofinantat prin Fondul European de Dezvoltare Regionala. ................

.

.

.

.

-

Descriere proiect

Titlul proiectului:
HERACLES - Human cystic Echinococcosis ReseArch in CentraL and Eastern Societies

Numarul proiectului602051/2013

Identificare:
FP7-HEALTH-2013-INNOVATION-1
HEALTH.2013.2.3.4-1: Neglected Infectious Diseasesof Central and Eastern Europe

Durata
48 luni

Data inceperii01/10/2013

Coordonator:

ISS

ISTITUTO SUPERIORE DI SANITÀ (Italy)

Dr. Adriano Casulli

Coordonator partener Romania:

Spitalul clinic Colentina, București

Conf. dr. Carmen Michaela Crețu

Contributie EU:
Euro 2.861.500,00
Costul total al proiectului:
Euro 3.784.916,00

Nr. contract co-finatare: 253EU
Valoare acordata proiect: 70.640 lei

 

Rezumatul proiectului 

Echinococoza chistica la om (EC), una dintre cele mai raspandite zoonoze helmintice, este o boala cronica cauzata de infectarea cu viermele lat Echinococcus granulosus in stadiul de larva (chist hidatic). Aceasta afectiune este endemica in unele tari sud-europene (Spania si Italia) si hiper-endemica in cele est-europene (Bulgaria si Romania) si asociate (Turcia), unde inca reprezinta o problema de sanatate si economica importanta. In zonele endemice, incidenta anuala a EC ajunge de la 1 la 200 la 100.000 de mii de locuitori si se estimeaza un numar de 2-3 milioane de cazuri la nivel global. Cazurile in serie si studiile clinice mici indica o rata a mortalitatii de 2-4% pentru EC, dar aceasta creste substantial odata cu aplicarea unui tratament si a unei ingrijiri sub standard. Diagnosticarea EC la om se bazeaza in principal pe tehnici de imagistica si confirmare serologica. Luarea unei decizii din punct de vedere clinic este dificila si istoria naturala a chistului este inca foarte putin cunoscuta. EC este cronica, complexa si inca neglijata. Din aceste motive, principalele obiective ale proiectului HERACLES sunt:

 • Identificarea prin screening ecografic a populatiei afectate de EC din zonele endemice rurale ale tarilor central si est-europene;
 • Crearea registrelor nationale central si est-europene pentru monitorizarea EC;
 • Realizarea de bio-banci reprezentative de izolari genetice Egc si mostre de sange/ser/plasma;
 • Validarea de noi kit-uri POC-LOC pe baza moleculara pentru monitorizarea imunologica, diagnostic si follow-up;
 • Identificarea factorului/factorilor asociati cu raspunsul EC la terapie sau la lipsa acesteia prin investigarea interactiunii gazda-parazit (virulenta parazitului versus imunitatea omului);
 • Cresterea biodisponibilitatii medicamentelor intr-un model in vivo, care scade durata tratamentului antiparazitar al EC (bazat pe ABZ) si sintetizarea unui nou medicament enantiometric bazat pe ABZ in combinatie cu ciclodixtrina.

Partile interesate ale proiectului, in special populatiile rurale in care EC este endemica, cat si intreprinderile mici si mijlocii (SMEs) vor fi implicate ca o parte integranta a proiectului. Vor fi organizate evenimente speciale de informare si sensibilizare cu privire la EC si activitati de formare pentru furnizorii de ingrijire medicala locali.

Rolul partenerului român în realizarea proiectului

Spitalul Clinic Colentina, in calitate de partener la acest proiect, va participa la pachetele de lucru 1 si 5 ale proiectului, cu implicare in urmatoarele obiective si activitati:

WP1: Screening ecografic a populatiei central si est europene si registrele nationale pentru Echinococoza chistica (EC)

Obiective:

 • Evaluarea prevalentei EC in zonele rurale unde se practica cresterea oilor, prin screening cu ultrasunete si teste serologice, in Bulgaria, Romania si Turcia.
 • Crearea registrelor nationale EC in Bulgaria, Romania si Turcia, pe baza evaluari
 • Reducerea costurilor de diagnostic, tratament si monitorizare la pacientii din zonele rurale central si est europene

Activitatile in care va fi implicat partenerul roman:

A1.2 Monitorizarea cu ultrasunete (lunile 7-24): se vor realiza monitorizari cu ultrasunete cu scanere portabile si confirmarea seerologica a cazurilor pozitive. Pentru cazurile pozitive se vor lua mostre de sange pentru serologie (IHA, ELISA si WB) si se va decide alocarea tratamentelor pe baza unui algoritm decis intre parteneri.

A1.3 Colectarea de mostre chist (lunile 1-36): 300 de mostre de sange si 150 de chisturi Eg vor fi colectate in Romania, Bulgaria si Turcia. Suplimentar vor fi colectate 300 de mostre de la persoane sanantoase pentru a se obtine grupul de control. Se va lucra pe baza de consimtamant informat (conform legislatiei romanesti si europene. Vor fi create baze de date clinice si epidemiologice

A1.4 Alocarea chisturilor pentru tratamentele disponibile (lunile 7-36): Vor fi aplicate tratamente ABZ de catre medici care au fost formati in cadrul proiectului (vezi WP5). Datele clinice si sonografice vor fi corelate cu bancile de date serologice. Depistarea precoce si prevenirea maririi chisturilor pana la stadii chirurgicale va reduce mult cheltuielile pentru sistemul financiar. Datele vor fi implementate in registrele nationale. Se va introduce o noua metoda de tratament (PAIR) – evacuarea chistului sub ghidaj ecografic.

A1.5 Crearea de Registre central si est-europene (lunile 1-48): Vor fi create registre pe baza modelului italian pentru EC. Se previzioneaza ca acestea vor constitui baza pentru un registru EC european.

WP5: Formare si Diseminare

Obiective:

 • Diseminarea rezultatelor catre populatia rurala afectata si experti din diverse domenii (conferinte, workshopuri, articole, cursuri academice si seminarii, intalniri de proiect, evenimente culturale, campanii de comunicare) si exploatarea rezultatelor proiectului
 • Formare pentru practicienii din zonele rurale pentru FASE si PAIR. Formarea specialistilor locali cu privire la identificarea moleculara a parazitului si la alte metode de diagnostic si monitorizare a pacientilor. Acest WP se concentreaza si pe formarea femeilor tinere si cercetatorilor din tarile est-europene pentru a-i incuraja sa participe la proiecte de cercetare.

 


.